Kriisit, shokki ja toipuminen
2 min readKriisit, shokki ja toipuminen.
Traumaattinen kriisi ja kriisistä toipuminen
Kun läheinen kuolee tai edessä on ero, mieli on kovilla. Traumaattisen kriisin etenemisen on kuitenkin usein nähty noudattavan seuraavia vaiheita: shokkivaihe, reaktiovaihe, käsittelyvaihe ja uudelleen suuntautumisen vaihe. Traumaattisesta kriisistä voi toipua.
Alkuun tulee sokki (sokkivaihe) -> ei usko tapahtunutta
Todellisuus iskee (reaktiovaihe) -> uskoo asian oikeasti tapahtuneen
Tilanteen käsittely (käsittelyvaihe) -> tapahtuman prosessointi
Elämä kriisin jälkeen (uudelleensuuntautumisen vaihe) -> elämän jatkuminen tapahtuman jälkeen.
Harjoittele kriisien varalle
Shokkeihin voi varautua harjoittelemalla, niin sanotusti käymällä pahimpia skenaarioita tai tapahtumia päässä läpi ennakkoon, eli pahimmat mahdolliset tapahtumat itse tarkkaan visioimalla ajatusten tasolla joita voisi pahimmissa vaihtoehdoissa tapahtua. Tämä auttaa itse shokkitilanteessa siihen, että toimintakyky itse tilanteessa olisi normaalia ja ihminen ei “jäädy” esim. onnettomuuden kohdatessa sekä pystyy toimimaan painetta ja sietokykyä haastavissa ääritilanteissa ja auttamaan muita ihmisiä ja itseään ensiapu tilanteissa.
Epämiellyttäviä tapahtumia voi käsitellä myös seuraavalla tavalla joka auttaa aivojasi prosessoimaan tapahtunutta. Kirjoita epämiellyttävästä tapahtumasta kaikki mahdollisimman tarkkaan paperille, kun olet kirjoittanut kaiken, lue se läpi, revi paperi tai polta paperi tämän jälkeen aivosi tietävät asian olevan lopullista, prosessoitua ja käsiteltyä. Lyhyesti: kirjoittaminen on asian prosessointia sekä samalla asian käsittelyä ja lopuksi asian saattaminen päätökseen. Tunteiden patoaminen ei ole mitenkään suositeltavaa.
Hae apua
Hae ammattiapua tarvittaessa kriisi- ja traumapsykoterapiasta tai EMDR–terapiasta
Taloudellisen tilanteen saat kuntoon helposti tästä joten pystyt maksamaan hoitomaksut ilman stressiä.