13 toukokuun, 2024

Automaattinen Tienaaminen

Automatisoi Tienaaminen ja muuta elämäsi

Home » Rutiinit, tavat ja elämänmuutos

Rutiinit, tavat ja elämänmuutos

4 min read

Rutiinit ja tavat. Rutiinit ja tavat kuntoon, nämä liittyvät myös ajanhallintaan.

Tottumukset

Tottumukset ovat sitä kun ennemmin otat ruuan jälkeen jälkiruuan kuin kieltäytyisit siitä.
Rutiinien myötä saattaa myös syntyä tunne, että valinnanvaraa ei edes ole.
Ihminen omaksuu huomattavan määrän erilaisia tapoja sekä rutiineja, joista osa helpottaa arkea ja osa hankaloittaa. Rutinoitunut tapa auttaa selviytymään arjesta mahdollisimman pienellä vaivalla, kun jatkuvasti ei tarvitse miettiä erilaisia vaihtoehtoja. Joskus tavat johtavat toimintaan, jonka seurauksena kokemus voi olla turhauttava tai aiheuttaa tyytymättömyyttä. Jotta arki olisi hyvinvoinnin ja tuloksellisuuden kannalta hyvää, tulee valinnat toiminnan takana tiedostaa. Huonot tavat juurtuvat yleensä helpommin, sillä ne saavat aikaan mielihyvää nopeammin.

Elämänmuutokset

Elämänmuutokset, kuten ero, lasten muuttaminen pois kotoa tai eläkkeelle jääminen, paljastavat aikansa eläneet rutiinit.

”Itseltään voi kysyä silloin, mitä tarvitsen tässä uudessa tilanteessa. Joskus rutiinien purkaminen on eteenpäin menoa ja kehittymistä.”

Rutiinit voivat myös lohduttaa ihmistä. Vaikka olisi kuinka kurja olo ja sydän murtunut, neulominen tai tuttu kävelyreitti vie ihmistä eteenpäin.

Myös masennuksen keskellä viikkosiivous, koiran ulkoiluttaminen ja kukkien kasteleminen tukevat ja auttavat eteenpäin. Kun pitää huolta kodista, koirasta tai viherkasveista, hoitaa samalla itseään. Normaali masennus menee itsestään pois ajan kuluessa ja siihen ei tarvita mitään lääkityksiä, vakava masennus tarvitsee lääkehoitoa ja terapiaa. Ja omista huolista puhuminen ystävän kanssa auttaa.

Aivot kaipaavat selkeyttä

Uudet asiat voivat peloittaa ja aivot suosivat vanhoja totuttuja tapoja.

Harva meistä jaksaa elää jatkuvassa kaaoksessa. Sellaiseksi elämä helposti menee ilman rakennetta, rutiineja, rytmiä ja järjestystä. Kukaan ei jaksa jatkuvaa epävarmuutta. Hyvät rutiinit ja sopivan elämänrytmin löytäminen ovatkin elämäntaitoa parhaimmillaan.
”Ne synnyttävät rakennetta ja selkiinnyttävät elämää. Jokainen tarvitsee turvaa ja pysyvyyttä. Rakennetta ja elämänhallintaa tarvitaan siihen, että koemme olevamme turvassa.”

Hyvät rutiinit kuuluvat yhtä lailla aamuun, päivään kuin työpäivän katkaisuun. Ne vaikuttavat mieleen, kehoon ja tunteisiin.

”Toimivat aamurutiinit esimerkiksi auttavat ihmistä olemaan omalla puolellaan heti aamusta alkaen, ennen kuin perheen ja työyhteisön vaatimukset vyöryvät päälle.”

”Tarvitsemme myös taukoja, huokoisia hetkiä pitkin päivää, mielellään kolme neljä kertaa päivässä. Silloin kannattaa katkaista työnteko ja irrottautua siitä, mitä on tekemässä. Se virkistää mieltä ja auttaa olemaan yhteydessä itseen ja toisiin ihmisiin.”

Nukkumaanmeno on rutiinien kulta-aikaa. Hyvä uni edellyttää rauhoittumista, ja sitä tukevat rutiinit palvelevat hyvinvointia.

Tärkeät hetket

Aamu

Käytä vanhanaikaista herätyskelloa, älä ota puhelinta sänkyyn. Vietä tietoisesti hetki itsesi kanssa. Venyttele, hengittele ja kuulostele itseäsi. Älylaitteet vievät mennessään ja irrottavat sinut yhteydestä itseesi ja elämääsi.

Työpäivä

Luo itsellesi huokoisia hetkiä 3–4 kertaa päivässä ja irrottaudu siitä, mitä olet tekemässä. Nouse ylös, venyttele, ota pari kävelyaskelta. Juo lasi vettä. Vie huomio hengitykseen. Palaa itsesi luokse.

Siirtymä työstä vapaa-aikaan

Tee jotain kivaa, kun päätät lopettaa työnteon ja siirtyä vapaalle. Käy kävelyllä, tanssi hetki tai ota kutimet esiin. Tee jotain sellaista, mistä saat energiaa. Näin aivosi tietävät, että nyt alkaa vapaa-aika.

Nukkumaanmeno

Rauhoitu hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Pysähdy, ole myötätuntoinen itseäsi kohtaan. Mieti kolme asiaa, joista olet kiitollinen, ja tunne kehossasi, miltä kiitollisuus tuntuu.

Rutiinin muodostaminen vaatii toistoja

Uuden rutiinin muodostaminen vaatii paljon toistoja. Toisin sanoen kuluneella ajalla ei ole niin väliä, vaan toistoilla. Jos haluaisit lisätä esimerkiksi työmatkakävelyä, tulee sinun toistaa tätä toimintoa mahdollisimman paljon ja pitkään. Mitä enemmän saat toistoja, sitä vähemmän kyseinen asia vaatii tietoista ponnistelua ja sitä automaattisemmaksi tavaksi työmatkakävely muodostuu.

On myös hyvä muistaa, että rutiini ei ole tapa mistä ei koskaan poiketa vaan tapa, johon on helppo tauon jälkeen palata. Älä siis ole itsellesi liian ankara sen suhteen, jos opettelemasi rutiini jää hetkeksi tauolle. Pääasia on se, että sen äärelle palaa heti kun se on taas mahdollista.
Kestää reilut kaksi kuukautta, että uuden asian tekemisestä muodostuu automaatio.
Vakiintuneista tavoista on hankalaa päästä eroon, koska automatisoitunut tapa pyrkii käynnistymään, kun jokin muistuttaa siitä vaikka vain alitajuisesti. Ihminen on tapojensa orja -sanonta kertoo tapojen voimasta, mutta muutos onnistuu silti.

Esimerkiksi arjessa tiedostamme hyvin, että tehtävien priorisointi olisi hyödyllistä ja ajanhallintaa olisi hyvä suunnitella ja aikatauluissa pysyä kiinni. Silti jatkuvasti annamme mahdollisuuden keskeytyksille. Surffailemalla internetissä tai sosiaalisessa mediassa, pitämällä sähköpostin ilmoitukset päällä, reagoimalla jokaiseen asiaan heti ja osallistumalla jokaiseen palaveriin, mahdollistamme jatkuvat keskeytykset, vaikka ne eivät olisi oman työn kannalta oleellista.

Aloita muutos nyt

1. Aloita muutos nyt

Mitään ei tapahdu, jos et aloita. Usein se hankalin askel on aloituskynnys, sen jälkeen kaikki muu voi olla helpompaa.

2. Tee muutoksesta näkyvä

3. Aloita helpolla

Aloitusta voi pehmentää mielikuvilla onnistuneesta muutoksesta. Onnistumisen tunne palkitsee.

4. Kiinnitä tapa olemassa olevaan rutiiniin

Monet rutiinit toistuvat jatkuvasti: tulet kotiin, peset hampaat tai puhut puhelimessa. Yhdistä uuden tekeminen ainakin aluksi johonkin olemassa olevaan rutiiniin.

5. Etene vaihe vaiheelta

Pilko tavoite ainakin aluksi pieniksi paloiksi ja etene vaiheittain vähä vähältä.

6. Anna aikaa

Usko toistojen voimaan. Tapa muodostuu toistoilla.

7. Esteet eivät ole syy lopettaa

Hyväksy takaiskut, niitä tulee aina. Yksittäinen lipsahdus ei merkitse mitään pidemmällä aikavälillä. Esim. ajat autolla kauppaan, liikennevalot hidastavat sinua kauppareissulla, mutta eivät estä sinua pääsemästä tavoitteeseen.

8. Valitse kannustava ajatus

Olet paljon muutakin kuin ajatusvirtasi. Ajatus on vain ajatus, ei jokaista ajatusta tarvitse uskoa tai toimia sen perusteella.
Siis aloita heti nyt.. Hoida talous kuntoon helposti

Lue ajanhallinnasta

Copyright ®Automaattinen Tienaaminen© All rights reserved.